Log in
Log in

Veel gestelde vragen.

We helpen je graag!

Braintraining

Hoe lang duurt een Braintraining?

De braintraining zelf duurt 33 min aan het systeem. Een Braintraining sessie in totaal duurt 45- 60 min.

Is een braintraining veilig?

De training is non invasief. Ofwel, er komt via de sensoren niets naar binnen, ze meten alleen. Het enige wat ‘binnenkomt’ – wat de feedbackloop rond maakt – is muziek met kraakjes. De sessieduur is een half uurtje. 

Tijdens de neurofeedback trainingen krijgt het brein informatie over wat het aan het doen is. We houden de hersenen een spiegel voor: “Kijk, dit is wat je doet. Wil je dit doen of vind je wellicht een betere weg”. Val Brown zegt hierover: “Information is transformation”. De hersenen kunnen zichzelf reorganiseren dus er word niks aangestuurd, dus 100% veilig.

Wat is NeurOptimal® Neurofeedback?

NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® is een software programma en biedt een training voor de hersenen.

Het helpt je je veerkracht, flexibiliteit en algeheel functioneren te verbeteren, en meer kwaliteit van leven te ervaren.

Deze software is ontwikkeld door Valdeane en Sue Brown. Beiden zijn klinisch psychologen met een lange staat van dienst in het neurofeedback vakgebied. Tevens zijn ze oprichters van het Zengar Institute in Canada en de mensen achter “de Zengar neurofeedback”.

Hoe werkt NeurOptimal® Neurofeedback?

Tijdens een NeurOptimal® sessie neemt de cliënt plaats in een gemakkelijke stoel. Op de oren en het hoofd zijn sensoren geplakt met een pasta. Via deze sensoren wordt hersenactiviteit doorgegeven aan de software. De training wordt gestart en je luistert naar prettige muziek. Daarin klinken korte onderbrekingen ofwel kleine ‘kraakjes’ die precies op jouw hersenactiviteit van dat moment zijn afgestemd (en niet op een meting enkele weken daarvoor).

Je hoeft niets te doen. Het is een onbewust leerproces. De kraakjes, of interrupties vormen de feedback en geven het brein precies de informatie die het nodig heeft om zich te reorganiseren.

De software monitort tijdens een sessie van moment tot moment de hersenactiviteit en attendeert het brein op plotse veranderingen. Door heel eenvoudig de muziek waar de persoon naar luistert even kort te onderbreken.

Deze precies getimede pauzes vormen de sleutel in het leerproces. Onze hersenen zijn bijzonder goed in staat om patronen te ontdekken. De onderbrekingen in geluid en beeld geven het brein precies de informatie die het nodig heeft om te leren zich efficiënter te reorganiseren. Zo gaan ze op den duur veerkrachtiger en flexibeler opereren.

Jij hoeft alleen maar achterover te leunen en te ontspannen, en zelfs dat hoeft niet. Kan het in het begin nog wat onwennig zijn, gaandeweg zul je als vanzelf meer en meer ontspannen genieten in de stoel en er doorgaans opgefrist uitkomen.

Wat voor effecten kan ik verwachten van een braintraining?

Wat voor soort effecten kun je verwachten wanneer je NeurOptimal® Neurofeedback sessies gaat doen ? Zoals je hieronder kunt zien, is de opsomming heel breed en divers. Hoe kan dat ? Voornamelijk doordat de NeurOptimal® software zich richt op het gehele spectrum van frequenties, en niet op specifieke gebiedjes.

Een centraal zenuwstelsel dat beter functioneert wil eigenlijk zeggen dat het meer functioneert zoals het behoort te doen. NeurOptimal® sessies helpen ‘points of stuckness’ los te weken en daarmee krijgen ons zelfherstellend vermogen en oorspronkelijke kwaliteiten weer meer ruimte. In de gebieden waar je voorheen vast liep zul je juist verandering en verbetering gaan bemerken.

Observaties en ervaringen van NeurOptimal® gebruikers, alsook rapportages door de omgeving, hebben geleid tot de volgende opsomming van beleefde effecten. 



Hoeveel neurofeedback trainingen heb ik nodig?

Kort door de bocht: zoveel als je denkt nodig te hebben.


Vanuit een trainingsperspectief is het belangrijk om duidelijk te maken dat jij, als client, aan het roer staat. Net zoals je in een fitness school ook zelf bepaalt hoe vaak en hoe lang je je lichaam traint. Ieder trainingstraject is uniek, zowel in wat mensen bemerken als in de volgorde en snelheid van veranderingen. Doorgaans doen mensen 10 tot 25 sessies, daarin ervaren de meesten een duidelijke verbetering in hun welbevinden en functioneren. Uiteindelijk is het zo dat hoe meer trainingen je doet, hoe beter het nieuw geleerde patroon in je verankerd raakt. Het is net zoals het leren van een nieuwe taal of leren schaatsen, hoe meer lessen je volgt, hoe groter je vaardigheid.

Dus, je kunt de serie beëindigen wanneer je er voor je gevoel genoeg uit hebt gehaald. En je kunt altijd terugkomen voor enkele opfris sessies. Je verliest niet wat je hebt geleerd, ook al is mogelijk je hersen functioneren tijdelijk wat roestig geworden.

Er zijn mensen die langer trainen, of vaker een serie trainingen doen, of na een eerste serie elke maand een onderhoudssessie doen. Voor sommigen is een Braintraining van NeurOptimal® een waardevol instrument in hun persoonlijke groei. Weer anderen willen hun brein de rest van hun leven in de meest optimale conditie houden als aanvulling op hun lichamelijke gezondheidsregime of als ondersteuning in het proces van ouder worden. En blijven dit zichzelf een leven lang gunnen.

Kan ik ook een korte serie neurofeedback doen?

Uiteraard. Wij, trainers, worden soms zelf nog het meest verrast door wat mensen na enkele Braintraining sessies al rapporteren.

Hoe vaak doe je een neurofeedback training?

Doorgaans één keer tot twee keer per week. Je kunt in overleg kiezen voor een ‘stevigere’ start. Je begint dan met twee keer per week, en gaat na enkele keren over op één keer per week. En onderhouden het vaak met een keer per maand als het doel bereikt is. Als een soort “onderhoud sessie”.

Wanneer begin ik wat te merken van neurofeedbacktraining ?

Dit verschilt per individu. De meeste mensen ervaren al tijdens de eerste sessie hoe deze hen ontspant, hoe ze rustiger, kalmer en meer helder worden. Doorgaans ervaar je een verschuiving in het dagelijks leven ergens tussen de derde en zesde sessie. Dit hoeft niet per se gerelateerd te zijn aan de klachten waarvoor men in eerste instantie kwam. Zo kan iemand die traint om meer focus te ervaren, in de eerste weken ‘alleen’ merken dat hij beter slaapt, een beter humeur heeft, en zich rustiger voelt van binnen. In welke vorm de verandering ook optreedt, het geeft aan dat de hersenen reageren op de informatie die ze ontvangen.

In het algemeen geven mensen aan dat ze zich enkele uren na een sessie helderder, rustiger en lichter voelen – een gevoel dat zich geleidelijk aan kan uitstrekken naar de rest van de week tot aan de volgende sessie. Uiteindelijk wordt deze nieuwe ‘gecentreerde manier van zijn’ hun nieuwe norm. Wanneer ze hier uit gehaald worden door negatieve gebeurtenissen – zoals een stressvolle dag op het werk of thuis, kunnen ze terugvallen in hoe ze zich voorheen voelden. Deze terugval zal doorgaans niet zo diep zijn als ze gewend waren en gaandeweg ervaart men in uitdagende situaties steeds meer veerkracht – men veert sneller en makkelijker terug.

Voor de meeste mensen treedt een duidelijke, en meer stabiele verschuiving op ergens tussen de tien en twintig sessies.

Zijn er bijwerkingen van Braintrainingen?

Soms kan men wat vermoeidheid of hoofdpijn ervaren. Je kunt het eigenlijk geen bijwerking van de training noemen, het is meer een symptoom van het brein dat niet optimaal functioneert en dat na een training ‘wat spierpijn’ ervaart. Net zoals je in de vakantie pas bemerkt hoe moe je eigenlijk was.

Voor sommige mensen kan een bepaalde periode schommelend verlopen – ze komen dan hun symptomen meer of in een ander verloop tegen. Dit verschijnsel is echter van voorbijgaande aard: ‘je traint er doorheen’. Door mensen met complexe of diepliggende problematiek kan het veranderingsproces wat moeizamer ervaren worden.

Zolang de hersenen het nieuwe patroon nog onvoldoende geïntegreerd hebben en de resultaten nog instabiel zijn, ben je ook meer onderhevig aan invloeden als een rotdag op het werk of een avondje stevig stappen. Naarmate meer trainingen zijn gedaan, houden de positieve effecten langer aan. Elke training voegt wat toe aan de nieuwe patronen die de hersenen aan het leren zijn. Het resultaat wordt steeds stabieler.

Werkt een Braintraining bij iedereen?

Wanneer we de ervaringen uit de praktijken voorzichtig in cijfers uitdrukken, zijn 7 op de 10 cliënten bijzonder tevreden met de resultaten van de trainingen. Zoals gezegd verloopt het trainingstraject voor ieder op een unieke wijze, en bepaalde factoren en omstandigheden kunnen belemmerend werken voor snelle en soepele resultaten: denk aan leefstijlfactoren en chronische stressoren.

Wat kan ik zelf doen om bij te dragen aan optimale neurofeedback resultaten?

Leefstijl speelt een belangrijke rol. Door in voeding, slaap en vrije tijdsbesteding gezonde keuzes te maken, kun je zelf bijdragen aan optimale flow, welzijn en functioneren. Door een beter functioneren van de hersenen, krijg je eerder signalen van je brein wanneer je bepaalde grenzen hebt overschreden. Je wordt je meer bewust van wat goed voor je is en wat juist niet.

Tegelijkertijd stelt het beter functioneren van je hersenen je ook makkelijker dan voorheen in staat om te luisteren naar deze signalen en daadwerkelijk te kiezen voor dat wat je welzijn ondersteunt. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om te stoppen met slechte voedingsgewoonten of verslavingen omdat je meer rust en evenwicht ervaart. Evenzo wordt het makkelijker om, wanneer je moe bent, vroeg naar bed te gaan. Of om af en toe eens lekker op de bank te zitten en niks te doen. Voorheen draafde je wellicht van hot naar her, om maar niet te voelen hoe onrustig of vermoeid je je eigenlijk voelde. Meer innerlijke rust maakt het je mogelijk een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Kortom, doordat je beter kunt luisteren naar de signalen van je lichaam kun je in meer vrijheid kiezen voor dat wat je voedt in plaats van wat je schaadt. En, je goed voelen smaakt naar meer…

Dit kan je leren in onze Brain Balance methode.

Zijn de resultaten van Braintrainingen blijvend?

De hersenen leren elke training. Zoals in het geval van lezen of fietsen, wanneer je het eenmaal geleerd hebt, kunnen de hersenen het niet niet weten hoe ze het moeten doen. De geleerde patronen kunnen door omstandigheden wat gaan roesten, maar de effecten van het werkelijke leren blijven bestaan.

Dus het nieuw geleerde patroon is blijvend. Tegelijkertijd is het een gegeven dat de mens en het brein levende organismen zijn: hevige of langdurige stress, chemicaliën, alcohol, allergene voeding of een narcose hebben een invloed op ons. Wanneer de nieuw geleerde patronen goed geïntegreerd zijn kun je veel beter dan voorheen tegen een stootje of zelfs een flinke stoot. De meeste mensen melden bij een evaluatie na een half of heel jaar dat ze nog steeds volop profijt hebben van de trainingen. Maar het is mogelijk dat te veel en langdurige blootstelling aan belastende factoren je uit je goede doen halen, en je doen terugvallen in oude patronen. Ook is het mogelijk dat je door een moeilijke tijd heengaat en wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Enkele opfristrainingen kunnen je dan weer in het zadel helpen. Of je kunt kiezen voor een onderhoudssessie eens in de zoveel weken.

Een getraind brein is snel in staat om het nieuwe gezonde patroon weer op te pakken. Alsof het weet “O ja, zo moest het”. In korte tijd doorloopt het dan de fasen waar het in de oorspronkelijke training ook doorheen ging en hervindt zo weer zijn optimale functioneren.

Waarom is het een Brain-training en is het geen therapie of behandeling?

De benadering van Zengar houdt zich niet bezig met therapie en behandeling, maar is gericht op training – op het optimaliseren van het functioneren van de hersenen door de veerkracht, flexibiliteit en stabiliteit van het centraal zenuwstelsel te bevorderen.

De unieke dynamische targeting helpt het brein op natuurlijke wijze de punten waar het blijft ‘steken’, los te laten.

We geven het brein informatie over een groot bereik van frequenties. En deze informatie-rijke matrix voor het brein maakt de breedwaaierende effecten en transformatie mogelijkheden voor cliënten duidelijk.

In plaats van een beperkte fix voor een specifiek symptoom, krijg je ‘alles’.

Dus of je nu komt trainen omdat je last hebt van bepaalde zaken, of omdat je bepaalde verbeteringen wenst, voor persoonlijke groei of voor peakperformance, het maakt voor de software van NeurOptimal® niets uit.

Brain Balance Coaching

Wat is de Brain Balance Methodiek

Wanneer jij aan de slag gaat met één van onze coaches, ga je niet alleen aan de slag met jouw brein programmering, maar ook met het lichaam. Wij hebben hier de 7 Brain Balance pijlers voor:

Breinkennis

Omgeving

Ontspanning

Stress

Slaap

Beweging

Brain Food & Supplementen

Het lichaam is een belangrijke factor voor de mentale wendbaarheid en mogelijkheid tot het aanpassen van onze automatismen, die we vanaf jongs af aan met ons meedragen. In de eerste 7 jaar van ons leven programmeert ons brein zich voor 85% voor de rest van ons leven. Dit gebeurt in het onderbewustzijn, waar we intelligent niets over te zeggen hebben, totdat je met de Brain Balance methodiek aan de slag gaat.

Wat houd Brain Balance Coaching in?

Wil jij graag aan jezelf werken? Wil je jouw mentale weerbaarheid, wendbaarheid en flexibiliteit vergroten en kom je er zelf niet uit? Met een Brain Balance coach gaan we samen met jou aan de slag om de balans voor jou te herstellen. Brain Balance coaching helpt je bij het vinden van de oorzaak van je gedrag, gewoontes en patronen. Hierdoor ga je herkennen wat de oorzaak is van je klacht om vanuit daar met de 7 Brain Balance pijlers aan de slag te gaan.

Waar de psychologie voornamelijk werkt op handeling en gedrag, geloven wij dat handeling en gedrag pas veranderd kan worden wanneer je aan de slag gaat met de biologische eisen die je brein stelt. Dit proces herkennen en erkennen stelt je in staat je brein te herprogrammeren. Hier kan een Brain Balance coach jou in begeleiden.

Hoe oude programmeringen van invloed zijn op mijn gezondheid?

De problemen en uitdagingen van vandaag in je leven, van stress tot het gevoel altijd aan te staan, van onrustig en angst, tot onzekerheden en prestatiedrang, komen voort uit de eerste jaren van je leven. Je onderbewustzijn heeft zich in de eerste jaren van je leven gevormd wat je vandaag de dag nog steeds aanstuurt en onbewust de keuzes laat maken die je maakt. 

Welke klachten ontstaan er wanneer je de belemmerende programmering niet loslaat?

Negatieve gevoelens en gedachten

- Ik ben niet goed genoeg

- Ik moet hard werken

- Ik moet beter mijn best doen

- Ik hoor er niet bij

- De wereld is onveilig

Belemmerend gedrag

- Uitstelgedrag

- Saboterende gedachtes

- Wegcijferen van jezelf voor anderen

- Generationeel trauma met je meenemen

- Stress activatie

Wordt de coaching vergoed?

Als je behoefte hebt aan coaching wil je graag weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn. Helaas valt de zorg van mijn praktijk niet onder de basisverzekering. Gelukkig zijn er een aantal manieren om wel toegang te krijgen tot een coachbudget. Bekijk hieronder welke optie voor je geschikt kan zijn. De onderstaande opties zijn ter indicatie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.


1: Check je CAO

Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. De kans is aanwezig dat in je CAO een coach- of opleidingsbudget is opgenomen. Het meest voorkomende bedrag is 500 euro per jaar. Je CAO is online terug te vinden of op te vragen bij je HR-manager.


2: Ga de mogelijkheden na bij je HR-manager

HR of personeelszaken beschikken vaak over een opleidings- of bijzonder budget wat besteed kan worden aan onder andere coaching. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR-managers.


3: Ga de mogelijkheden na bij je manager of de directeur

Soms gaat niet de HR-manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar je manager of zelfs de directeur.


4: Belastingaftrek bij ondernemers

Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl


5: Belastingaftrek bij particulieren

In bepaalde gevallen kunnen kosten voor coaching afgetrokken worden van de belasting. Het gaat dan om kosten die gezien worden als studiekosten en scholingsuitgaven. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden: de uitgaven moeten gericht zijn op je (toekomstige) beroep, er moet sprake zijn van een leertraject onder toezicht en het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. Als je dit nauwkeurig wilt uitzoeken is de kans aanwezig dat je hier een belastingadviseur bij nodig zal hebben.


6: Wanneer je een UWV-uitkering ontvangt

De uitkeringsinstantie (UWV) stelt geld beschikbaar voor herstel en integratie. Als je een uitkering ontvangt kan je bij het UWV informeren of er geld beschikbaar voor je is. Bespreek dit met je UWV-coach.


7: Coaching via de ziektekostenverzekeraar

Coaching valt niet onder primaire ziektekosten en wordt daardoor meestal niet (geheel) vergoed. Coaching wordt door een zorgverzekeraar vaak vergoed onder de noemer counseling, psychosociale hulpverlening of alternatieve behandelingen. Soms bieden verzekeraars een aparte vergoeding voor coaching. Ik adviseer je daarom de mogelijkheden voor vergoeding van coaching na te gaan bij je ziektekostenverzekeraar.


8: Coaching via PGB

Mensen met een PersoonsGebondenBudget kunnen in een aantal gevallen de kosten via PGB vergoed krijgen.

Home

Zelf meer te weten komen

Juridisch

© 2023 Alle rechten voorbehouden

Je winkelmandje is leeg Ga verder
Winkelmandje
Subtotaal:
Korting 
Korting 
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht